Składniki:
ok 1 kg pałeczek z kurczaka
ok 1 kg ziemniaków
200 g pieczarek
1 cytryna
kilka łyżek oliwy
sól gruboziarnista
pieprz
ok 2 łyżeczek pokruszonych liści rozmarynu
4 ząbki czosnku
Przepis:
Zaczynamy od umycia i zamarnowania kurczaka. Każdą pałkę nacinamy z dwóch stron, zalewamy oliwą, posypujemy solą, pieprzem i dodajemy kilka plasterków cytryny i rozmarynu oraz rozgniecione ząbki czosnku. Całość polewamy sokiem z końcówek cytryny. Masujemy i odkładamy do lodówki na co najmniej 2 godziny. Gdy już będziemy gotowi do pieczenia, obieramy ziemniaki i pieczarki, i kroimy w kawałki ok 4-5 cm. Piekarnik nastawiamy na 200 C. Wykładamy nimi dno formy lub naczynia żaroodpornego, polewamy oliwą, sypiemy solą i rozmarynem. Dodajemy kurczaka i pieczemy ok godziny.
Smacznego!
pyszne to będą poniedziałki
OdpowiedzUsuńCiekawy pomysł na kurczaka w nieco innej odsłonie :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam!!
Czy można dać piersi z kurczaka zamiast pałek?
OdpowiedzUsuńMożna, ale na pewno będzie bardziej sucha i inaczej będzie się piekła.
Usuń