Nauczenie się tych kilku przepisów bazowych traktuję jako podstawę do poruszania się w kuchni. Przepis na złoty drobiowy rosół. Polecam!
Składniki na duży rosół ok 5 l
Poł kury zagrodowej lub ekologicznej rosołowej
4 duże marchewki lub 6-8 mniejszych
2 duże pietruszki
Duży korzeń selera
Por też duży
1 konkretna cebula w łupinie
Ćwiartka kapusty włoskiej
Pół pęczka natki pietruszki
Sól/ pieprz/ ziele angielskie/ liście laurowe
Przepis:
Kurę umyć pod bieżącą zimną wodą, osobiście wykraj pierś i robię z niej inne danie. Do dużego garnka wlewam ok 6 l zimnej wody. Wstawiam na gaz i na średnim ogniu zagotowuje, dodaje liście laurowe i ziele angielskie. W między czasie obieram włoszczyznę i kroję w mniejsze części. Cebulę przekrajam na pół i opalam na palniku aż dosłownie się fragmentami zwęgli. Wrzucam włoszczyzne do wywaru, dodaję sól i pieprz w całych ziarnach. Liście x natki zostawiam do posypania po wierzchu a łodygi wrzucam do zupy. Gdy rosół się zagotuje z warzywami zmniejszamy ogień i tak gotujemy ok 2 h. Zdejmujemy ewentualne szumowiny.
Mniam! Chyba zrobię :)
OdpowiedzUsuń