piątek, 25 listopada 2016

Rosół na zdrowie


Nie wiem jak Wam, ale osobiście marznie mi tyłek i nie znam nic lepszego od prawdziwego ale takiego na prawdę prawdziwego rosołu na rozwianie wszelkich jesiennych niedogodności. Jestem z charakteru marudą i ciągle muszę sobie czymś umilać życie, a łączenie tego z codziennymi rutynami daje mi jeszcze większą satysfakcję. 
Nauczenie się tych kilku przepisów bazowych traktuję jako podstawę do poruszania się w kuchni. Przepis na złoty drobiowy rosół. Polecam!

Składniki na duży rosół ok 5 l 
Poł kury zagrodowej lub ekologicznej rosołowej 
4 duże marchewki lub 6-8 mniejszych
2 duże pietruszki 
Duży korzeń selera 
Por też duży
1 konkretna cebula w łupinie
Ćwiartka kapusty włoskiej
Pół pęczka natki pietruszki
Sól/ pieprz/ ziele angielskie/ liście laurowe

Przepis:
Kurę umyć pod bieżącą zimną wodą, osobiście wykraj pierś i robię z niej inne danie. Do dużego garnka wlewam ok 6 l zimnej wody. Wstawiam na gaz i na średnim ogniu zagotowuje, dodaje liście laurowe i ziele angielskie. W między czasie obieram włoszczyznę i kroję w mniejsze części. Cebulę przekrajam na pół i opalam na palniku aż dosłownie się fragmentami zwęgli. Wrzucam włoszczyzne do wywaru, dodaję sól i pieprz w całych ziarnach. Liście x natki zostawiam do posypania po wierzchu a łodygi wrzucam do zupy. Gdy rosół się zagotuje z warzywami zmniejszamy ogień i tak gotujemy ok 2 h. Zdejmujemy ewentualne szumowiny.



1 komentarz: