czwartek, 17 listopada 2016

Pizza domowa

Szukacie przepisu idealnego na domową pizzę? Jesień, co raz to bardziej daje się we znaki i wzmaga apetyt na coś "konkretniejszego"? Pizza to nasze ulubione rozwiązanie na poprawę nastroju, w tym jesiennym amoku, nie mówiąc już o tym, że jest świetnym rozwiązaniem dla wszystkich dzieci niejadków i wszelkich wyjątków, które wiecznie marudzą,że coś im nie pasuję. ;)
Był już kiedyś przepis na pizzę, ale to było dawno i wiele od tego czasu się zmieniło ;) Daję Wam lata mojej praktyki i doświadczenia do dyspozycji - polecam swój przepis, który świetnie sprawdza się w domowych warunkach, ciężko o tak dobrą pizzę, chociaż żeby nikogo nie rozczarować - w domu nigdy nie wyjdzie nam pizza, jak z pizzeri, nie jest to kwestia ciasta a pieca.

 Przepis na ciasto:
2 duże lub 3 małe pizze

Składniki:
opakowanie suchych drożdży 7 g
3 szklanki mąki pszennej
1 szklanka ciepłej, niegorącej wody
łyżka oliwy
pół łyżeczki soli
pół łyżeczki cukru

Przepis:
Mąkę wymieszać z drożdżami. Dolać wodę, oliwę, sól i cukier. Dokładnie wymieszać. Jeśli ciasto byłoby zbyt twarde, bo powinno być stosunkowo miękkie i elastyczne, możemy dolać ciut wody - nie więcej niż 50 ml łącznie. Ciasto wyrabiamy aż wszystkie składniki się połączą a ciasto będzie odrywać się od miski - minimum 10 min ugniatania.
Miskę odstawiamy w ciepłe miejsce i czekamy aż ciasto urośnie, ok 40 minut minimum. Ciasto możemy też przechowywać niewyrośnięte w lodówce, zawinięte szczelnie w folię spożywczą przez dobę.
W między czasie możemy przygotować sos i składniki na pizzę! Po wyrobieniu ciasta dobrze też nagrzać piekarnik, bo placki wkładamy do nagrzanego pieca nawet do 240 C.









Przepis na sos:
szklanka passaty pomidorowej
2-3 łyżki oliwy
1 drobna cebula, pokrojona w kostkę
czosnek, 3 ząbki posiekane lub starte na drobnych oczkach
pół łyżeczki suszonego oregano
sól, pieprz - polecam świeżo zmielony, cukier do smaku
cynamon szczypta

Cebulę szklimy na oliwie, dodajemy czosnek i oregano, mieszamy ok 30 sekund, dodajemy pomidory i przyprawy. Sos gotujemy aż będzie gęstości koncentratu.

Do pizzy potrzebna nam będzie jeszcze mozarella. Jako dodatki polecam: pieczarki, cebulę, szynkę, boczek, oliwki, świeżą rukolę, sery pleśniowe i wiele wiele innych.
Blat obsypujemy mąką i wybieramy połowę lub 1/3 ciasta. Formujemy jak najszybciej kulę (bez zbędnego ugniatania) i ręką, na początku całą dłonią, później palcami rozgniatamy placek. Możemy pomóc sobie wałkiem. Ciasto powinno być cienkie, ale możliwe do przełożenia dłońmi na papier lub blachę. Ciasto smarujemy cienką warstwą wcześniej zrobionego sosu. Sypiemy serem, ulubionymi dodatkami, polecam grana padano po wierzchu lub świeżą rukolę!

Pieczemy ok 10 min w 240 C, polecam specjalnie przeznaczone do tego blachy lub zwykłe wkłady do pieca i papier.



1 komentarz: