Składniki:
1 czerwona cebula
2 łyżki oliwy
2 cm imbiru świeżego
1 duży ząbek czosnku
po 1/4 łyżeczki cynamonu, kurkumy, kuminu, gorczycy, kolendry i chili
2 łyżki czerwonej soczewicy
pół szklanki żółtej soczewicy
1,5 szklanki wody
sól
Wierzch:
łyżka oliwy
po szczypcie kuminu, chili, gorczycy i kolendry
1 czerwona cebula
5 pomidorków cherry
Przepis:
Na oliwie uprażyć kumin, gorczycę i chili. Dodać drobno posiekany (lub starty na małych oczkach) imbir i czosnek. Cebulę pokroić w piórka, dorzucić i zeszklić. Dolać wodę i po zagotowaniu wrzucić soczewicę. Gotować ok 15 min aż soczewica się rozpadnie. Dodać resztę przypraw. Soczewica jest już gotowa do spożycia ale lepiej smakuje, gdy na wierzch upraży się cebulę i pomidorki cherry. ;)
Czas przygotowania: 20-30 min
Ilość porcji: 4
Widziałam ostatnio żółtą soczewicę w sklepie - po raz pierwszy! Jak ona smakuje? Tzn. czy różni się mocno od czerwonej?
OdpowiedzUsuńPoza kolorem różni się wielkością i konsystencją- rozpada się mniej niż czerwona podczas gotowania.
UsuńPaleta kolorów i odcieni żółtego, pomarańczowego i czerwonego w wielu małych, ciekawych naczynkach- pierwsze skojarzenie kuchni indyjskiej :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
magdalena.rogosz@tlen.pl
wygląda to bardzo smakowicie, choć osobiście muszę przyznać, że za kuchnią indyjską nie przepadam
OdpowiedzUsuńJa też tak myślałam ale warto próbować. ;)
UsuńUwielbiam soczewicę, na pewno wypróbuję!:)
OdpowiedzUsuńwww.fitnessie.blogspot.com
Zmiana adresu bloga!
OdpowiedzUsuńwww.paczekwkuchni.blogspot.com
Zapraszam!:)