Składniki:
3 szklanki płatków owsianych górskich
1 szklanka otrębów żytnich
1 szklanka posiekanych migdałów
3/4 szklanki brązowego cukru
łyżeczka soli
1/2 szklanki siemienia lnianego
1/4 szklanki białego sezamu
łyżeczka cynamonu
3/4 szklanki mleczka kokosowego
1 szklanka płatków kokosowych
1/2 szklanki owoców jagody goji
Przepis:
Nagrzewamy piekarnik do 160 C. W dużej misce mieszamy płatki owsiane, otręby żytnie, migdały, cukier, sól, siemię lniane, sezam i cynamon. Dodajemy mleczko kokosowe i mieszamy aż składniki będą pokryte mleczkiem. Wysypujemy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika na ok 40 min, mieszając całość co 10 minut. Po tym czasie wyjmujemy blachę i dodajemy wiórki kokosowe i mieszamy. Wkładamy do piekarnika na jeszcze 10 min. Dodaję wiórki kokosowe dopiero na koniec ponieważ łatwo się przepalają. Po wyjęciu dodajemy owoce goji i mieszamy jeszcze raz. Odstawiamy do całkowitego ostygnięcia. Smacz!
Czas przygotowania: ok 1h
Ilość porcji: ok 2 l
domowa granola to świetny początek. uwielbiam ją bo jest o wiele zdrowsza i smaczniejsza od kupnej :)
OdpowiedzUsuńuwielbiam domowe granole! smakują najlepiej :)
OdpowiedzUsuńA robiłaś kiedyś inne granole, tj. nie na mleczku kokosowym? Jeśli tak to jak byś je do siebie porównała? Przyznam, że do tej pory granola najbardziej smakowała mi na soku jabłkowym i roztopionym maśle. Na białku jajka też była dobra, ale nie było tego aromatu.. :) Na oleju wyszła mi dziwnie tłusta. Masz porównanie, jaka wychodzi na mleczku koko?
OdpowiedzUsuńHej,
Usuńwcześniej robiłam też różnymi sposobami m.in. na oleju kokosowym, na słonecznikowym, chociaż moja nigdy nie wychodziła obtłuszczona. Na białku nie próbowałam ;) podsumowując - na mleczku kokosowym jest ekstra, aromat nie jest dominujący, więc to też jest fajne. Jest chrupiąca i pyszna ;)
58 year-old Administrative Assistant IV Annadiane Cater, hailing from Kelowna enjoys watching movies like "Legend of Hell House, The" and Ice skating. Took a trip to Rock Drawings in Valcamonica and drives a Sonata. ponizsza strona
OdpowiedzUsuń