środa, 23 maja 2012

Crumble truskawkowo-rabarbarowe

Podczas upału zawsze dobrze jest zjeść coś lekkiego. Na dziś proponuję pyszne crumble w niezawodnym połączeniu truskawki i rabarbaru. Przepis jest na 4 porcję. Jeśli kruszonki wyjdzie za dużo zawsze można ją zamrozić i użyć następnym razem! Nie byłabym sobą gdybym nie oblała deseru sosem custard, wtedy wszystko jest jeszcze lepsze!

Składniki:
1/2 kg truskawek
1/2 kg rabarbaru
po łyżeczce cukru do każdej z kokilek
kruszonka:
1/2 kostki masła, może być margaryna
1/2 szklanki cukru
1/2 szklanki mąki

Przepis:
Obieramy truskawki i rabarbar. Truskawki kroimy na pół i rabarbar na małe kawałki ok 3-4 cm długości. Owoce rozkładamy do kokilek, posypujemy cukrem i wstawiamy do nagrzanego piekarnika ( 200 C ) na 15 min. W między czasie robimy kruszonkę, czyli wszystkie wymienione wyżej składniki mieszamy ze sobą, aż powstaną okruchy. Wyjmujemy kokilki i posypujemy kruszonką. Pieczemy jeszcze ok 10-15 min do momentu aż kruszonka się zarumieni. Podajemy gorące! Równie smaczne jest z gałką lodów lub jak wyżej wspomniałam z sosem custard!


2 komentarze:

  1. Wygląda smakowicie, dobrze że zostało mi jeszcze trochę rabarbaru :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Urocze zdjęcie, takie swojskie i klimatyczne. Crumble w tym roku jeszcze nie robiłam. Może nadrobię to w weekend;)

    OdpowiedzUsuń