sobota, 19 maja 2012

Pizza

Bardzo smaczna pizza sprawdzona w dwóch wariantach, w prodiżu i na patelni. Obydwa bardzo smaczne a ciasto jest chrupiące. Z jednego przepisu wychodzą 3 placki. Jeśli nie macie piekarnika ani prodiża polecam sposób z patelni. Ciasto robi się w ten sam sposób, wystarczy składniki na pizzę poddać obróbce termicznej. Ciasto na patelni obsypać serem i dodatkami. Sama robiłam pizzę z białym sosem i szparagami, polecam, ale składniki można oczywiście dodać wedle uznania.

Składniki ciasto:
250 g mąki
pół opakowania suchych drożdży
150 ml wody
łyżeczka cukru
łyżeczka oliwy
pół łyżeczki soli

Przepis:
Wszystkie składniki mieszamy ze sobą do uzyskania jednolitej konsystencji. Odstawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na ok godzinę. Nie ma potrzeby robienia rozczynu, ponieważ przepis jest na suchych drożdżach.
Ciasto dzielimy na 3 części. Wałkujemy lub wykładamy nim blachę.
Spód smarujemy najpierw sosem, w tym wypadku użyłam śmietany 12% do zup wymieszanej z tymiankiem i solą. Układamy składniki, posypujemy serem. Pieczemy w 200 C ok 15 - 20 minut. Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika.

Dodatki do mojej pizzy:
śmietana
szparagi
pomidorki cherry
parmezan
mozzarella
czerwona cebula
dużo świeżych ziół: tymianek, oregano, rozmaryn



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz