środa, 10 listopada 2010

Zapiekane ziemniaki z serkiem camembert z rozmarynem i chilli

Natchniona chwilą postanowiłam dzisiaj zrobić zapiekane ziemniaki. Zainspirował mnie ogromnych rozmiarów rozmaryn, który udało mi się dzisiaj kupić. Myślę, więc że zagości on w moich daniach na dłużej. Ach! Czy jest coś przyjemniejszego od aromatu świeżego rozmarynu? Tym samym zapraszam do dzisiejszego gotowania!

Składniki:
1 kg ziemniaków
6 średnich pieczarek ok 15 dkg
15 dkg boczku
2 średnie cebule
śmietana 18%
120 g camemberta
trochę świeżego rozmarynu i chilli

Przepis:
Obieramy ziemniaki i gotujemy w osolonej wodzie. Siekamy cebulę, kroimy boczek i ćwiartujemy obrane pieczarki. Wszystko wrzucamy na patelnię i podsmażamy.  Ziemniaki odcedzamy jak zaczną być miękkie. Camemberta kroimy w kostkę i mieszamy ze śmietaną. Rozmaryn i chilli siekamy i dodajemy do sosu. Ziemniaki kroimy w kostkę, przekładamy do natłuszczonego naczynia żaroodpornego i mieszamy ze wszystkimi składnikami. Wstawiamy do piekarnika na 30 minut i zapiekamy w temperaturze 180-200 C.
Podajemy od razu po wyjęciu z piekarnika.

3 komentarze:

  1. Hej, dzięki za odwiedzenie mojego bloga www.cynamonowy-raj.blog.onet.pl :D Jeżeli chcesz to mogę Cię dodać do ulubionych stron ;) Przepis fajny, ja właśnie planuje zrobić w poniedziałek zapiekanke z ziemniaków z boczkiem, bo obiecałam tacie ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Smacznego w takim razie ;) dzięki za wejście i oczywiście, że chcę! pzdr

    OdpowiedzUsuń
  3. Dziękujemy za obiad Zuziu :)

    OdpowiedzUsuń