poniedziałek, 8 listopada 2010

Jesienna zupa krem dyniowo marchewkowa

 Ponieważ mrozy coraz większe, a kolory coraz bardziej szare na dziś proponuję pyszną i rozgrzewającą zupę krem z dyni i marchewki. Zupa jest bardzo łatwa w przygotowaniu i nie wymaga wiele czasu, a jej smak i kolor na pewno, chociaż na chwilę, pozwoli zapomnieć o jesiennych zmartwieniach.

Składniki:
2 marchewki
1/4 dużego pora
0,7 kg dyni
1 średnia cebula
3 ząbki czosnku
kostka rosołowa
litr wody
łyżka smalcu ( ze skwarkami)
2 kromki pieczywa tostowego
pieprz cayenne, sól, pieprz czarny


Przepis:
Marchewkę i dynię obieramy ze skórki. Wstawiamy wodę i wrzucamy do niej marchewkę, pora i kostkę rosołową. Cebulę i jeden ząbek czosnku kroimy w paski i wrzucamy na patelnię razem z łyżką smalcu. Podsmażamy na małym ogniu. Dynię kroimy w kostkę i dodajemy na patelnię. Zalewamy to połową szklanki zimnej wody i dusimy, często mieszając, do wyparowania wody. Zawartość patelni przekładamy do garnka z gotującym się bulionem i gotujemy jeszcze ok 10 minut. Zdejmujemy z ognia i miksujemy, na jednolity krem. Kromki smarujemy odrobiną smalcu, bądź masła, posypujemy czosnkiem i solą. Wstawiamy do piekarnika i czekamy do momentu, aż będą chrupiące. Do zupy dodajemy sól, pieprz i łyżeczkę pieprzu cayenne i gotujemy jeszcze na małym ogniu do momentu zrobienia się grzanek. Gdy grzanki będą gotowe kładziemy je na talerzu z zupą w całości, lub wedle uznania, łamiemy je na mniejsze.
Niniejszym życzę smacznego!

1 komentarz: