poniedziałek, 15 listopada 2010

Lazurowe spaghetti

Ponieważ dalej jestem w ciągu rozmarynowym, chciałabym przedstawić rewelacyjny i przy okazji prosty przepis na niebanalny sos do makaronu. Chciałabym również pochwalić się, że zasadziłam dzisiaj bazylię i tymianek. Zobaczymy co z tego będzie :). Mam nadzieję, że i te przyprawy będę mogła wypróbować w swojej kuchni.

Składniki:
10 dkg sera Lazur blue
10 dkg śmietany 18 %
łyżka masła
10 dkg boczku
kilka listków świeżego rozmarynu
pieprz
250 dkg makaronu spaghetti

Przepis:
W osolonej wodzie, z odrobiną oliwy gotujemy makaron. Boczek kroimy w drobne kostki i na oddzielnej patelni podsmażamy. Na drugiej patelni rozpuszczamy masło i dodajemy  pokruszony ser Lazur. Czekamy aż ser się rozpuści, następnie dodajemy śmietanę, posiekany rozmaryn i pieprz. Ciągle mieszamy na małym ogniu ok 5 minut, aż sos będzie dość jednolity. Dodajemy boczek i makaron, mieszamy aż sos pokryje nitki.
Nic prostszego! Bon apetite!

1 komentarz: