sobota, 6 listopada 2010

Błyskawiczna zupa cebulowa

Nastał deszczowy i chłodny okres jesienny. Zmrok zapada o godzinę wcześniej, a do domu wracamy zmęczeni i jeszcze do tego zmarznięci! (sic!). Czy jest coś lepszego w takich momentach niż gorąca zupa? Dlatego na poprawę samopoczucia i ogrzanie się proponuję zupę cebulową. Przepis jest szybki i dziecinnie prosty, więc myjemy rączki i zabieramy się do gotowania.

Składniki:
4 średniej wielkości cebule
włoszczyzna
ok 100 g boczku
kostka rosołowa
1/4 kostki masła

Przepis:
Gotujemy bulion warzywny, do którego dodajemy kostkę rosołową. Cebulę kroimy w paski i wrzucamy na patelnię razem z boczkiem i masłem. Czekamy aż cebula zmięknie, ale jej nie podsmażamy. Gdy warzywa w bulionie już rozmiękną przekładamy cebulę do garnka z bulionem i gotujemy na małym ogniu jeszcze jakiś 10 minut. Doprawimy wedle uznania. Zupa jest już gotowa. Polecam podanie jej z grzankami z żółtym serem ewentualnie z groszkiem ptysiowym.

Ponieważ moja zupa jest już gotowa życzę Państwu smacznego i zapraszam ponownie na moją stronę!



2 komentarze:

  1. po akcji dokarm Olge stwierdzam iż wyrób ten cebulowy jest mistrzostwem świata, nawet w wersji na zimno! i naturalnie polecam się na przyszłość!

    OdpowiedzUsuń