Składniki:
75 g masła
120 g cukru, polecam brązowy
2 łyżeczki esencji waniliowej
1 jajko
150 g mąki
1/2 łyżeczki sody
pół tabliczki białej czekolady
ok 50 g suszonej żurawiny
Przepis:
Nagrzewamy piekarnik do 170 C. Masło rozpuszczamy i czekamy aż ostygnie. Następnie mieszamy je z cukrem i ucieramy. Potem dodajemy jajko, esencję i ucieramy do momentu aż masa stanie się kremowa i puszysta. Wsypujemy mąkę z sodą i tworzymy jednolitą masę. Kruszymy czekoladę i rozdrabniamy żurawinę i wszystko razem mieszamy. Blachę wykładamy papierem do pieczenia lub folią aluminiową i formujemy tzn. nakładamy łyżką w miarę równe porcję na blachę. Pieczemy ok 20 min. Z tego przepisu wyszło mi 8 na prawdę dużych ciasteczek.
pyszniutkie :D
OdpowiedzUsuńpachnące i chrupiące!
OdpowiedzUsuńrobiliśmy dzisiaj! spostrzeżenie pierwsze: stanowczo dużo za dużo cukru! spostrzeżenie drugie: przepychaaaa!
OdpowiedzUsuń