piątek, 15 czerwca 2012

Cheeseburgery

Ponieważ jestem zwolennikiem kanapek, szczególnie tych na ciepło, na dziś proponuję smakowite i łatwe w przygotowaniu cheeseburgery. Bardziej klasyczne i soczyste burgery wołowe z odrobiną ostrego cheddara. Z talerza zniknęły szybciej niż je zrobiłam. Przepis na 4 burgery.

Składniki:
burgery:
0,5 kg mielonej wołowiny
cebula, drobno posiekana, zeszklona na patelni
2 ząbki czosnku, drobno pokrojone
świeży tymianek i rozmaryn, posiekana połówka chilli
żółtko jajka
sól
pieprz
Sos: 
2 łyżki majonezu
2 łyżki ketchupu
pół drobno posiekanej małej cebuli
5 czarnych oliwek
ok 20 kaparów
do burgera:
pomidor
rukola
roszponka
cebula, pokrojona w krążki, zeszklona na patelni
kilka plasterków cheddara
4 bułki

Przepis:
Mieszamy wszystkie składniki na burgery i formujemy grube placki o średnicy bułki. Powinno wyjść ok 6. Robimy sos, majonez mieszamy z ketchupem, posiekaną cebulą, pokrojonymi oliwkami i kaparami. Odstawiamy. W między czasie możemy przygotować sobie cebulę do środka burgerów, tą w krążkach. Nagrzewamy patelnię grillową i smażymy na niej burgery. Bez dodatkowego tłuszczu. Potem wrzucamy na patelnię bułki i grillujemy je z dwóch stron. Składamy burgery: obie strony bułki smarujemy sosem, na spód kładziemy rukolę, burgera, duży plasterek cheddara, gruby plasterek pomidora, zeszkloną cebulkę, roszponkę i przykrywamy drugą bułką.
Smacznego!




6 komentarzy:

  1. potwierdzam, ładne to. Taka zdrowa wersja, absolutnie kusząca buła!

    OdpowiedzUsuń
  2. hmmm... burger powiadasz? A jakże! Ten prezentowany piękny, aż grzech jeść:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pięknie tu i apetycznie! obserwuję:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Dobrze wygląda. O wiele lepiej niż te nasączone tłuszczem, sztuczne cheeseburgery, które z prawdziwym jedzeniem mają mało wspólnego!

    OdpowiedzUsuń