poniedziałek, 18 czerwca 2012

Magdalenki Madeleines

Nie wiem czy Wy też tak macie ale mi wiele smaków i zapachów kojarzy się z jakimś miejscem. Tak jest w przypadku Magdalenek. Smak, który przywiozłam ze sobą z Paryża. Takie małe wspomnienie. Ale zawsze lubię wracać do tych chwil. Magdalenki można zrobić bardzo łatwo, moje o posmaku cytrynowym. Mam nadzieję, że każdy kto ich spróbuje zobaczy w głowie swój Paryż. Z przepisu wychodzi 36 sztuk.

Składniki:
4 duże jajka
1 1/4 szklanki cukru
2 szklanki mąki
250 g masła
szczypta soli
skórka z całej cytryny, sok z połówki

Przepis:
Jajka ubijamy z cukrem aż powstanie gładka bladożółta masa. Dodajemy mąkę. Masło rozpuszczamy i przestudzone dodajemy do masy. Dodajemy skórkę z cytryny, sok i sól. Wszystko mieszamy do powstania gładkiej masy. Piekarnik nagrzewamy do 190 C i pieczemy 15 min.




2 komentarze: