wtorek, 15 stycznia 2013

Kurczę pieczone w cytrynach i rozmarynie

Nowy Rok, nowe postanowienia. Obiecałam sobie, że od tego poniedziałku będę wstawiać na bloga co tydzień, co najmniej jeden przepis. Szczerze w to wierzę i tym samym, proponuję przepis na  pałeczki z kurczaka z cytryną, rozmarynem i pieczarkami, pieczone na ziemniakach. Bardzo prosto, tanio i smacznie, czyli w sam raz na bardziej wymagającą studencką kieszeń! Podane proporcję są na 4 osoby.

Składniki:
ok 1 kg pałeczek z kurczaka
ok 1 kg ziemniaków
200 g pieczarek
1 cytryna
kilka łyżek oliwy
sól gruboziarnista
pieprz
ok 2 łyżeczek pokruszonych liści rozmarynu
4 ząbki czosnku

Przepis:
Zaczynamy od umycia i zamarnowania kurczaka. Każdą pałkę nacinamy z dwóch stron, zalewamy oliwą, posypujemy solą, pieprzem i dodajemy kilka plasterków cytryny i rozmarynu oraz rozgniecione ząbki czosnku. Całość polewamy sokiem z końcówek cytryny. Masujemy i odkładamy do lodówki na co najmniej 2 godziny. Gdy już będziemy gotowi do pieczenia, obieramy ziemniaki i pieczarki, i kroimy w kawałki ok 4-5 cm. Piekarnik nastawiamy na 200 C. Wykładamy nimi dno formy lub naczynia żaroodpornego, polewamy oliwą, sypiemy solą i rozmarynem. Dodajemy kurczaka i pieczemy ok godziny.
Smacznego!

4 komentarze:

  1. pyszne to będą poniedziałki

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciekawy pomysł na kurczaka w nieco innej odsłonie :)

    Pozdrawiam!!

    OdpowiedzUsuń
  3. Czy można dać piersi z kurczaka zamiast pałek?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można, ale na pewno będzie bardziej sucha i inaczej będzie się piekła.

      Usuń