poniedziałek, 26 listopada 2012

Szybki Chai z różą i wanilią

Ponieważ zbliża się okres zimowy, dla wielu z nas bardzo nieprzyjemny, najwyższa pora szukać rozgrzewaczy i poprawiaczy humoru. Dla mnie jedną z takich rzeczy jest herbata Chai. Pierwszy raz piłam ją w Sztokholmie. Tam ta kombinacja smakowa jest bardzo popularna, zarówno w herbacie, jak i kawie. Oczywiście przed powrotem zaopatrzyłam się w kilka opakowań herbaty torebkowej. Ale jak to powszechnie wiadomo "wszystko, co dobre, szybko się kończy". Zamówiłam wszystkie potrzebne mi przyprawy i dodałam trochę od siebie. Tak powstał domowej roboty Chai, który szczególnie polecam ze słodzonym mleczkiem skondensowanym.



Składniki:
100 g sypanej czarnej herbaty, Eglish Breakfast
ok 20 cienko pokrojonych plastrów imbiru
skórka otarta z całej pomarańczy, na grubych oczkach
25 ziarenek białego pieprzu
5 gwiazdek anyżu
5 lasek cynamonu
20 goździków
10 łupin kardamonu z ziarnami
łyżeczka startej laski wanilii
10 pąków róży
2 łyżeczki cukrowych płatków, u mnie śnieżynki
słodzone mleko skondensowane, do podania


Przepis:
Pokrojony imbir i skórkę pomarańczową suszymy w piekarniku w 90 C z termoobiegiem przez ok. godzię. Imbir powinien być na tyle kruchy, żeby rozcierał się między palcami. Anyż, cynamon, goździki i kardamon rozdrabniamy. Próbowałam również je sprażyć, żeby zobaczyć, czy to uwydatni to ich aromat, ale niewiele to zmieniło, więc nie ma takiej potrzeby. Herbatę mieszamy ze wszystkimi suchymi składnikami. Do mieszanki dodajemy również skruszony imbir i skókę pomarańczową. Gotową herbatę zalewamy gorącą wodą, dodajemy mleczko skondensowane.



4 komentarze:

  1. Chciałabym nominować Twojego bloga do wyróżnienia ''LIEBSTER BLOG". Więcej informacji na moim blogu:) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. Ojej, ja się nie mogę przemóc do picia herbaty z mlekiem. Próbowałam kilku różnych kombinacji, zawsze z tym samym skutkiem. A C. się ze mnie naśmiewa, że skoro piję kawę z mlekiem, to herbatę też powinnam bez problemu ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Sama uwielbiam herbatę z mlekiem i jeszcze lepiej smakuje z miodem! Mam nadzieję, że uda się przełamać wstręt do mleka w herbacie ;)

      Usuń
  3. a ja się jakoś nie mogę przekonać

    OdpowiedzUsuń