poniedziałek, 30 kwietnia 2012

Blok czekoladowy z płynną czekoladą

Na diecie udało mi się wytrwać już 2 tygodnie, więc uznałam, że koniecznie trzeba to czymś uczcić. Nie mogło to być byle co, więc znalazłam. Ni to brownie, ni to chocolate chip cookies. Coś pomiędzy. Przepis bardzo prosty, jak to zwykle, więc do dzieła!

Składniki:
kostka masła
1 i 1/4 szklanki brązowego cukru
1/2 szklanki mleka w proszku
2 łyżki syropu czekoladowego
łyżeczka ekstraktu waniliowego
jajko
2 szklanki mąki
łyżeczka sody
1/2 łyżeczki soli
tabliczka gorzkiej czekolady co najmniej 60 % kakao
tabliczka mlecznej czekolady
tabliczka czekolady deserowej

Przepis:
Masło kroimy w paski i wrzucamy do miski od miksera. Mieszamy z cukrem, mlekiem, syropem czekoladowym i ekstraktem. Wbijamy jajko. Mieszamy aż cukier będzie ledwie wyczuwalny. W oddzielnym pojemniku mieszamy mąkę, sodę, sól. Czekoladę kroimy w drobne kawałki ok 1 cm średnicy. Włączamy piekarnik i nagrzewamy do 190 C. Do masy dodajemy stopniowo suche składniki. Konsystencja ciasta zbliżona jest do gęstego kremu, ale to dobrze! Prostokątną blachę, mniejszą niż A4 wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy masę. Wkładamy do piekarnika na pół godziny. Po wyjęciu studzimy blachę w wodzie.



Gotowe!


1 komentarz: