poniedziałek, 30 kwietnia 2012

Chłodnik Właściwy

Nie udało mi się przetrwać tych gorących dni bez porcji chłodnika. Uważam, że to najlepsze lekarstwo na wszystkie zmagania z upałem. Orzeźwiający, lekki, smaczny, cóż więcej sobie wymarzyć? Podaję przepis na ok 4 porcję. A! i bym zapomniała dodać, że robi się go w 10 minut!

Składniki:
opakowanie otartych buraków
litr maślanki
ogórek zielony
pęczek szczypiorku i kopru
2 ząbki czosnku
pęczek rzodkiewek
sól
pieprz

Przepis:
Na początku obieramy ogórka i kroimy go w kostkę. Wrzucamy do dużej miski, zasalamy i czekamy aż puści wodę. W między czasie kroimy rzodkiewki w krążki, koper i szczypiorek. Odsączamy ogórki i dodajemy do nich buraki i resztę wcześniej przygotowanych warzyw. Obrany czosnek zgniatamy i wrzucamy do miski razem z solą i pieprzem. Całość zalewamy maślanką. Można jeść od razu, lub odstawić do lodówki i poczekać aż wszystko się przegryzie. Pysznie smakuje z jajkiem na twardo! Smacznego!



1 komentarz:

  1. mmmmmmmmmmmm, musi być pyszne :) w najbliższym czasie zrobię

    OdpowiedzUsuń