poniedziałek, 20 grudnia 2010

Mule Olaboga w śmietanie

Po długiej nieobecności, wreszcie udało mi się wrócić do kuchni. Przepis niebanalny, niecodzienny ale za to jaki pyszny! Muszę podzielić się bardzo smutną informacją. Niestety mój rozmaryn mocno stracił na siłach, może ktoś ma jakieś szczególne wskazówki dotyczące utrzymania, tej jakże pięknej i aromatycznej rośliny? Bazylia i tymianek też nie dały rady. No cóż. Dzisiaj zapraszam na akcent z kuchni francuskiej, według ukochanego rozmarynu.

 Składniki:
2 kg świeżych muli

200 g śmietany 18 %
2 małe cebule
3 ząbki czosnku
2 łyżki masła
kilka listków rozmarynu
sól
pieprz
szklanka wody

Przepis:
Mule oczyszczamy z osadu na muszelkach, pod bieżącą  wodą. Wrzucamy  do garnka z wrzącą wodą i gotujemy pod przykryciem ok. 5 minut, sukcesywnie mieszając. Odcedzamy. W oddzielnym garnku rozpuszczamy masło i dodajemy posiekaną cebulę z czosnkiem. Rozmaryn z resztą przypraw mieszamy ze śmietaną, czekamy aż cebula się zeszkli i wlewamy do garnka.  Dodajemy wodę i często mieszając gotujemy ok 5 min. Wrzucamy mule i dusimy pod przykryciem ok 10 min, często mieszając. Podajemy gorące.
Smacznego!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz