środa, 12 lutego 2014

KONKURS i zimowa żółta soczewica!

Dzisiejszy post jest szczególny gdyż z okazji zbliżającej się premiery bardzo apetycznego filmu "Smak curry" we współpracy z Gutek Film mamy do rozdania aż 3 podwójne wejściówki na seans 18.02 na godzinę 18 do warszawskiego kina Muranów. Aby wziąć udział w konkursie wystarczy w komentarzu odpowiedzieć na pytanie: z czym kojarzy Wam się kuchnia hinduska? Na odpowiedzi czekamy do niedzieli 16.02 do godziny 20. Wtedy wybierzemy te najciekawsze i skontaktujemy się ze zwycięzcami. (pamiętajcie o podaniu swojego adresu mailowego do komentarzy) Z tej okazji przygotowałam również specjalne danie-soczewicę inspirowaną kuchnią indyjską. Przepis jest bardzo prosty i bardzo aromatyczny ;)

Składniki:
1 czerwona cebula
2 łyżki oliwy
2 cm imbiru świeżego
1 duży ząbek czosnku
po 1/4 łyżeczki cynamonu, kurkumy, kuminu, gorczycy, kolendry i chili
2 łyżki czerwonej soczewicy
pół szklanki żółtej soczewicy
1,5 szklanki wody
sól
Wierzch:
łyżka oliwy
po szczypcie kuminu, chili, gorczycy i kolendry
1 czerwona cebula
5 pomidorków cherry

Przepis:
Na oliwie uprażyć kumin, gorczycę i chili. Dodać drobno posiekany (lub starty na małych oczkach) imbir i czosnek. Cebulę pokroić w piórka, dorzucić i zeszklić. Dolać wodę i po zagotowaniu wrzucić soczewicę. Gotować ok 15 min aż soczewica się rozpadnie. Dodać resztę przypraw. Soczewica jest już gotowa do spożycia ale lepiej smakuje, gdy na wierzch upraży się cebulę i pomidorki cherry. ;)

Czas przygotowania: 20-30 min
Ilość porcji: 4








7 komentarzy:

  1. Widziałam ostatnio żółtą soczewicę w sklepie - po raz pierwszy! Jak ona smakuje? Tzn. czy różni się mocno od czerwonej?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Poza kolorem różni się wielkością i konsystencją- rozpada się mniej niż czerwona podczas gotowania.

      Usuń
  2. Paleta kolorów i odcieni żółtego, pomarańczowego i czerwonego w wielu małych, ciekawych naczynkach- pierwsze skojarzenie kuchni indyjskiej :)

    Pozdrawiam

    magdalena.rogosz@tlen.pl

    OdpowiedzUsuń
  3. wygląda to bardzo smakowicie, choć osobiście muszę przyznać, że za kuchnią indyjską nie przepadam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja też tak myślałam ale warto próbować. ;)

      Usuń
  4. Uwielbiam soczewicę, na pewno wypróbuję!:)

    www.fitnessie.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  5. Zmiana adresu bloga!
    www.paczekwkuchni.blogspot.com

    Zapraszam!:)

    OdpowiedzUsuń