środa, 4 grudnia 2013

Najlepsza owsianka śniadaniowa

Śniadań nie jadam z reguły. Dzisiaj wyjatkowo się zdarzyło i do tego było zupełnie pyszne. Dla mnie eksperyment, bo nie zwykłam jadać owsianek a już na pewno nie rodzynki. Przepis bardzo prosty i na prawdę szybki. Można ją podawać zarówno na ciepło jak i na zimno.
Składniki:
Szklanka mleka
Pół szklanki płatków owsianych górskich
Łyżka golden syropu
1/4 łyżeczki cynamonu
Łyżka rodzynek 
Jedno jabłko (preferuje Kortlandy)
Łyżka masła
Łyżka cukru. 
Przepis:
Masło roztapiamy na patelni. Nieobrane jabłko ćwiartujemy i wycinamy gniazda nasienne. Kroimy w paseczki, wrzucamy na tłuszcz i przysypujemy cukrem. Dusimy nie mieszając zbyt często na małym ogniu. W rondlu zagrzewamy mleko z cynamonem, rodzynkami i golden syropem. Po zagotowaniu wrzucamy platki owsiane i gotujemy kilka minut. Przekładamy do dwóch misek i na wierzch kładziemy jabłka. Smacz!

6 komentarzy:

  1. Owsianka to najlepsza rzecz na śniadanie :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Dobrze jest zjeść takie pyszne śniadanie :) To taki miły początek dnia.

    OdpowiedzUsuń
  3. Sama zawsze dodaje maku, ma dużo wapnia i do tego chrupie między zębami ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. nie ma to jak pyszna owsianka z rana, najlepsze śniadanie!

    OdpowiedzUsuń
  5. owsianka króluję podczas moich śniadań. Jest najlepsza :)

    OdpowiedzUsuń