sobota, 3 listopada 2012

Dyniowo imbirowo czekoladowo!

Jak dobrze jest korzystać z sezonu dyniowego! W rzeczy samej! Dzisiaj zabieramy się za pieczenie sernika dyniowego z nutką czekolady i imbiru. Całość polana najlepszym sosem karmelowym! Przepis tu. Jestem zwolennikiem polskich produktów, więc zamiast Philadelphi, użyłam serka Twój Smak. Jest delikatny, kremowy i puszysty!
Mniam!

Składniki:
spód:
opakowanie herbatników ok. 50g
3 łyżki masła
2 łyżeczki cukru
1/2 łyżeczki imbiru
łyżka kakao

masa sernikowa:
300 g serka Twój Smak
1 szklanka cukru
2 jajka
3/4 szklanki śmietanki 30 %
3/4 szklanki pulpy z dyni
1/2 łyżeczki imbiru
1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
1 łyżeczka cukru z wanilią
1 łyżeczka cynamonu
tabliczka czekolady deserowej
1 łyżeczka masła

sos karmelowy


Przepis:
Herbatniki kruszymy i dodajemy roztopione masło, cukier i przyprawy. Dokładnie mieszamy. Spody powinny być lepkie w konsystencji, tak, że podczas zlepiania palcami powstaje placek, jak wilgotny piasek. Wylepiamy spody. Serek ubijamy z cukrem. Do momentu aż stanie się kremowy, dolewamy śmietankę. Po kolei wbijamy jajka. Wcześniej przygotowaną pulpę mieszamy z przyprawami i dodajemy do masy serowej. W oddzielnej misce roztapiamy czekoladę z masłem. Z masy serkowej odkładamy ok. jednej szklanki i powoli wlewamy roztopioną czekoladę. Potem mieszamy z całością. Przekładamy do foremek. Pieczemy ok 40-50 minut w 150 C. Po wyjęciu opcjonalnie posypujemy prażonymi orzechami i polewamy sosem karmelowym! O jakie dobre!!!




4 komentarze: