wtorek, 9 października 2012

Muffiny Baklawa

Tak, miałam pisać częściej, niestety, czasu mi nie starcza! Na dziś przygotowałam muffiny z orzechami , proste i smaczne. Przepis zmodyfikowałam z nowej książki Nigelli "Jak być domową boginią". Bardzo pretensjonalny tytuł i prowokujące zdjęcia! Z podanych proporcji wychodzi ok 12-14 babeczek dużych babeczek. A! i bardzo ładnie rosną!

Składniki:

nadzienie:
50 g posiekanych orzechów włoskich
50 g posiekanych, niesolonych pistacji
75 g brązowego cukru
łyżeczka cynamonu
45 g masła, roztopionego

ciasto:
420 g mąki
3 łyżeczki proszku do pieczenia
łyżeczka sody
150 g cukru
2 jajka
90 g masła, roztopionego
370 g jogurtu naturalnego
150 ml mleka

miód do polania (ok łyżeczki na szt)

Przepis:
Mieszamy dokładnie wszystkie składniki na nadzienie. Piekarnik rozgrzewamy do 200 C. W dużej misce mieszamy łyżką lub widelcem: jajka, masło, jogurt, mleko. W mniejszej przygotowujemy mąkę i resztę suchych składników. Wsypujemy je do masy jajecznej i mieszamy. Nie musi być dokładnie, nawet lepiej jeśli nie będzie. Papilotki wypełniamy do 1/3 ciastem i do każdej dodajemy łyżkę nadzienia a następnie przykrywamy ponownie ciastem, które posypujemy pozostałym nadzieniem. Pieczemy ok 20 minut, aż babeczki się zarumienią. Po wyjęciu z piekarnika od razu polewamy je miodem z wierzchu.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz