wtorek, 15 marca 2011

Wybuchowe ciasteczka orzechowe

Właśnie przyszedł taki wieczór, kiedy to musiałam coś upiec. W lodówce zostało 1 jajko i 1/10 kostki masła. Nie miałam zbyt dużego wyboru, ale myślę, że to właśnie było to! Przepyszne, kruche z zewnątrz, a wilgotne w środku, intensywnie orzechowe ciasteczka!

Składniki:
100 g mielonych orzechów włoskich
25 g mąki
25 g cukru pudru
1 jajko
1/2 łyżki masła
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
+ cukier puder do obtoczenia

Przepis:
Wszystkie składniki mieszamy ze sobą i powstałą masę wkładamy na godzinę do lodówki. Po wyjęciu nastawiamy piekarnik na 180 C i formujemy kulki wielkości orzecha i obtaczamy w cukrze pudrze. Pieczemy ok. 20 min.
Chyba jeszcze tak prostego przepisu tu nie wstawiałam :)


5 komentarzy: