czwartek, 31 stycznia 2013

Kurczakowy Paj

Z mojej wycieczki do Londynu przywiozłam dużo smakowych wspomnień. Poza moim ukochanym deserem - Trifle, on na pewno kiedyś też tu będzie, pamiętam wszelkiego rodzaju paje. Najlepsze były oczywiście te z mięsem. Mimo uprzedzeń wielu osób, muszę przyznać, że lubię kuchnię brytyjską, a już na pewno boczek, jajka i pieczarki. Trochę poszperałam i skomponowałam super paj z kurczakiem, szynką, groszkiem i pieczarkami.



Składniki:
ciasto:
2 żółtka
łyżeczka soli
2 łyżki zimnej wody
250 g mąki
120 g masła

farsz:
1 cebula
ok 2 łyżek oleju
2 ząbki czosnku
300 g piersi z kurczaka
300 g szynki
250 g pieczarek
ok 200 g zielonego groszku
rozmaryn, tymianek, cząber,
sól, pieprz
ew. kilka plasterków sera

sos:
łyżka masła
łyżka mąki
200 g śmietany 18 %
sól, pieprz, gałka muszkatołowa
300-400 ml bulionu

Przepis:
Ciasto:
Mąkę z solą  mieszamy z masłem, sama zastosowałam metodę siekania masła nożem w mące, aż powstanie kruszonka. Dodajemy żółtka i wodę i ugniatamy aż powstanie jednolita kula, jeśli ciasto będzie zbyt suche możemy dolać jeszcze odrobinę wody. Chłodzimy co najmniej pół godziny.

sos:
Lepiej zrobić sos przed farszem, ponieważ musimy go trochę odparować. Masło roztapiamy na dnie rondla i dosypujemy mąkę. Robimy zasmażkę. Dolewamy bulion i śmietanę, doprawiamy. Dokładnie mieszamy i zostawiamy na małym ogniu, pamiętając o mieszaniu!

farsz:
Kurczaka myjemy, obieramy, kroimy w kostkę i zalewamy olejem z solą i pieprzem. Na patelni rozgrzewamy olej i dodajemy posiekaną cebulę. Szklimy kilka minut i dodajemy posiekany czosnek i resztę przypraw. Potem dodajemy kurczaka i smażymy do momentu aż nie będzie surowy. Dodajemy obrane i poćwiartowane pieczarki. Wszystko musimy odparować, na samym końcu dorzucamy groszek.

Piekarnik nastawiamy na 200 C. Ciasto wyjmujemy z lodówki i dzielimy na dwie części. Jedną chowamy do lodówki a drugą wałkujemy na grubość ok 0,5 cm. Wykładamy nim dno natłuszczonej blachy lub naczynia ceramicznego. Jeśli ciasto zmiękło lepiej wstawić je jeszcze na pół godz do lodówki, jeśli jest wciąż zimne, nakłuwamy je widelcem i wstawiamy do nagrzanego piekarnika na ok 10 minut, aż delikatnie się zapiecze. Wyjmujemy i układamy warstwę szynki na dnie. Na nią wykładamy farsz, prawie po same brzegi. Zalewamy sosem, który powinien mieć gęstość ciepłego budyniu. Na wierzch układamy kolejną warstwę z szynki.  Wyjmujemy z lodówki drugi kawałek ciasta i wałkujemy na podobną grubość. Przykrywamy nim naczynie i odcinamy odstające części. Delikatnie przyciskamy ciasto do zapieczonych brzegów. Na środku musimy zrobić komin.
Proporcję starczają na jeden duży paj ( 20 cm średnicy) lub 8-10 małych.








wtorek, 22 stycznia 2013

Kanapki z pastą z czarnych oliwek i sajrą

Miało być poniedziałkowo, ale jest wcześnie wtorkowo! Za dużo było do zrobienia i dopiero przed chwilą udało mi się skończyć. Pomysł na kanapki pojawił się już jakiś czas temu, gdy w jednym z warszawskich Społemów trafiłam na sajrę. Zwykłą w puszce i oleju. Pasta przyszła do niej sama. I tak powstała kanapka ;)

Składniki:
200 g czarnych oliwek
ząbek czosnku
łyżka oliwy
natka pietruszki
sól
200 g sajry w puszce
cytryna do skropienia
pieczywo (4 kromki)

Przepis:
Oliwki odlewamy z zalewy i płuczemy. Blendujemy razem z czosnkiem, oliwą i solą. Natkę pietruszki zawsze siekam na większe kawałki i dopiero wtedy dodaję, wolę gdy jest jej więcej w większych kawałkach, ale można ją również zblendować. Smarujemy pieczywo pastą i układamy kawałki ryby. Skrapiamy sokiem z cytryny. I to wszystko ;)



wtorek, 15 stycznia 2013

Kurczę pieczone w cytrynach i rozmarynie

Nowy Rok, nowe postanowienia. Obiecałam sobie, że od tego poniedziałku będę wstawiać na bloga co tydzień, co najmniej jeden przepis. Szczerze w to wierzę i tym samym, proponuję przepis na  pałeczki z kurczaka z cytryną, rozmarynem i pieczarkami, pieczone na ziemniakach. Bardzo prosto, tanio i smacznie, czyli w sam raz na bardziej wymagającą studencką kieszeń! Podane proporcję są na 4 osoby.

Składniki:
ok 1 kg pałeczek z kurczaka
ok 1 kg ziemniaków
200 g pieczarek
1 cytryna
kilka łyżek oliwy
sól gruboziarnista
pieprz
ok 2 łyżeczek pokruszonych liści rozmarynu
4 ząbki czosnku

Przepis:
Zaczynamy od umycia i zamarnowania kurczaka. Każdą pałkę nacinamy z dwóch stron, zalewamy oliwą, posypujemy solą, pieprzem i dodajemy kilka plasterków cytryny i rozmarynu oraz rozgniecione ząbki czosnku. Całość polewamy sokiem z końcówek cytryny. Masujemy i odkładamy do lodówki na co najmniej 2 godziny. Gdy już będziemy gotowi do pieczenia, obieramy ziemniaki i pieczarki, i kroimy w kawałki ok 4-5 cm. Piekarnik nastawiamy na 200 C. Wykładamy nimi dno formy lub naczynia żaroodpornego, polewamy oliwą, sypiemy solą i rozmarynem. Dodajemy kurczaka i pieczemy ok godziny.
Smacznego!